Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΟΤΑ 2010


Τάσος Καμούτσης, Ιατρός

Η Δημοκρατία - μεταξύ άλλων – είτε ως πολιτικός όρος, είτε ως τρόπος ζωής επιβάλει εξ αρχής την ορθή και συχνή, έγκυρη και ειλικρινή ενημέρωση των πολιτών για θέματα που έχουν να κάνουν με την παρουσία τους στην Κοινωνία αλλά και καθορίζουν άμεσα την καθημερινότητά τους και την μελλοντική τους πορεία. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ένας διαρκώς εξελισσόμενος θεσμός υπερασπίζεται τη Δημοκρατία σε Τοπικό επίπεδο άρα και την ενημέρωση, στήριξη και επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων των δημοτών.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο πολίτης παρατηρεί έναν σαφή παραγκωνισμό της άποψής τους πάνω σε τοπικά θέματα, καθώς ουδέποτε καλείτε να εκφράσει την γνώμη του, τόσο για τρέχοντα ζητήματα όσο και για σημαντικές αναδιαρθρώσεις που λαμβάνουν ή θα λάβουν χώρα και τον αφορούν στις Τοπικές Κοινωνίες και επηρεάζουν τον τρόπο ζωής τους.

Η συνέχεια >>> εδώ

Ες ευθύ, το ορθό σύστημα γραφής

Η προς τα δεξιά ανάγνωση επικράτησε των «επί τα λαιά» και «βουστοφηδόν» πριν από 25 αιώνες στην περιοχή του Αιγαίου

Του Χρ. Γ. Ντουμα

Τρεις είναι οι εναλλακτικοί τρόποι, με τους οποίους εφαρμόστηκε η αλφαβητική γραφή στις πρώιμες ελληνικές επιγραφές. Ανάλογα δε με τη φορά των γραμμάτων οι τρόποι αυτοί έχουν αποκληθεί «ες ευθύ» ο προς τα δεξιά και «επί τα λαιά» ο προς τα αριστερά (λαιός = αριστερός), ενώ ο συνδυασμός και των δύο λέγεται «βουστροφηδόν», από τις παλινδρομικές κινήσεις των βοδιών που σέρνουν το αλέτρι κατά την άροση. Αυτοί οι τρόποι γραφής ήσαν ήδη σε χρήση κατά το τελευταίο στάδιο εξέλιξης της Πρωτοχανααναϊκής γραφής, στα τέλη του 12ου αιώνα π.Χ. Η γραφή από τα δεξιά προς τα αριστερά, έχει επικρατήσει και χρησιμοποιείται από όλες γενικά τις σημιτικές γλώσσες, αρχαίες και νέες, της Μέσης και της Εγγύς Ανατολής. Σε πρώιμα αλφαβητικά κείμενα της ελληνικής γλώσσας οι τρόποι «επί τα λαιά» και «ες ευθύ» χρησιμοποιήθηκαν, κατά κανόνα για πολύ απλές φράσεις συνήθως του ενός στίχου, ενώ με τη γραφή «βουστροφηδόν» γράφονταν εκτενέστερα κείμενα. Αν και η γραφή «επί τα λαιά» διατηρήθηκε ακόμη και κατά την κλασική περίοδο, κυρίως για δημόσια κείμενα, από τον 6ο αι. π.Χ. η γραφή «ες ευθύ» άρχισε να γίνεται πιο δημοφιλής, ώσπου τον 5ο αιώνα καθιερώθηκε οριστικά.

Η συνέχεια >>> kathimerini.gr

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

"Σπάει" τα μηχανάκια της τηλεθέασης στη Σερβία η δημοφιλής τουρκική σειρά "Χίλιες και Μία Νύχτες"


"Σπάει" καρδιές και τα μηχανάκια της τηλεθέασης το δημοφιλές τουρκικό σίριαλ "Binbir Gece" (Χίλιες και Μία Νύχτες), όχι μόνο στην Ελλάδα, όπου προβλήθηκε, με μεγάλη επιτυχία το χειμώνα και επαναπροβάλλεται τους θερινούς μήνες, από άλλη τηλεοπτική συχνότητα, αλλά και στη Σερβία.
Όπως αναφέρει σε σχετικό τηλεγράφημά του το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Anadolu", το τουρκικό σίριαλ προβάλλεται τις καθημερινές, με σερβικούς υπότιτλους, σε ιδιωτικό σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο, με επαναλήψεις των επεισοδίων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Η συγκεκριμένη τηλεοπτική σειρά έχει αυξήσει το ενδιαφέρον των Σέρβων για την Τουρκία και την τουρκική γλώσσα και πολλοί είναι αυτοί που "φορτώνουν" στα κινητά τους τη μελωδία της μουσικής που ακούγεται στο σίριαλ.

H συνέχεια >>> ana-mpa

Συσχετισμοί: Σχέδιο Ανάν και Μνημόνιο


Σε μια περίοδο παγκόσμιων ανταλλαγών σε όλους τους τομείς της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργικότητας –δοκίμιο, μυθιστόρημα, ποίηση, εικαστικές τέχνες– ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΚΡΑΙΦΝΟΥΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΕΝΕΨΕΙ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ. Όλοι, ακόμα και οι πιο ταλαντούχοι, δανείζονται ιδέες, σκέψεις, πολυσήμαντες λέξεις, υφολογικές ιδιαιτερότητες και τεχνοτροπίες και τις ενσωματώνουν, έντεχνα παραλλαγμένες, στο είδος της δικής τους παραγωγικής δραστηριότητας. Για να το πω κυνικά: Σχεδόν όλοι, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ.
Ο Στάθης Σταυρόπουλος, με τη δοκιμιογραφική μορφή που διατυπώνει τα διανοήματά του –και αυτό πότε σε συνάρτηση και πότε ανεξάρτητα από τα εξαίσια σκίτσα του– συσχέτισε στον «ναυτίλο» της Τρίτης 13 Ιουλίου που δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία» το Μνημόνιο με το Σχέδιο Ανάν. Προέβη δηλαδή σε έναν ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ συσχετισμό –ή μήπως δεν ήταν εντελώς πρωτότυπος και το αγνοώ;– που με αφήνει άφωνο. Πάντως, όπως και να έχει το πράγμα, συνιστώ ένθερμα να αναζητηθεί στον διαδικτυακό του τόπο αυτός ο «ναυτίλος» του και να διαβαστεί με τη δέουσα προσοχή.

Η συνέχεια >>> paron.gr, Του ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ τ. βουλευτή, τ. ευρωβουλευτή και τ. αντιπροέδρου της Ευρωβουλής

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Η μουσική εκπαίδευση βελτιώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου μπορεί να βελτιώσει τις εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως προκύπτει από αμερικανική έρευνα που έδειξε ότι η μουσική συνδέεται με το λεκτικό χάρισμα και την ικανότητα εκμάθησης ξένων γλωσσών.
Στο παρελθόν είχε γραφτεί ότι ακούγοντας κάποιος Μότσαρτ ή γενικώς κλασική μουσική γίνεται εξυπνότερος, αλλά δεν είχαν προκύψει επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι η μουσική ενισχύει τις εγκεφαλικές λειτουργίες.
Αυτή όμως η έρευνα -- αναθεώρηση δεδομένων-- του πανεπιστημίου Northwestern βασίζεται σε προηγούμενες μελέτες που συνδέουν τη μουσική εκπαίδευση με δεξιότητες στη γλώσσα, το λόγο, τη μνήμη και την προσοχή.

Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ- Ρόιτερ)

''Αναστολή λειτουργίας'' ΣΑΕ ΗΠΑ και ''γνωμάτευση'' νομικών Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού

Πρόσφατα, η πλειοψηφία των εκλεγμένων από την βάση (οργανώσεις) μελών του περιφερειακού Συμβούλιου ΣΑΕ ΗΠΑ, αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του. Σύμφωνα μ' έγκυρες πληροφορίες, ο συντονιστής, ρώτησε την Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού στην Αθήνα, γιά το ζήτημα. Αυτοί απάντησαν ότι ''δεν μπορεί το περιφερειακό Συμβούλιο ν' αναστείλει την λειτουργία του ΣΑΕ ΗΠΑ, σύμφωνα με το νόμο της Ελλάδας''. Το ''χαζό'' ερώτημα είναι: Οι νομικοί στην Ελλάδα, γνωματεύουν νομίζοντας ότι το ΣΑΕ ΗΠΑ είναι στην... Κρήτη και υπάγεται στην ελληνική νομοθεσία; Επειδή γνωρίζουμε ότι είναι μη κερδοσκοπική εταιρία στις ΗΠΑ και λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ. 'Αρα, η πλειοψηφία αποφασίζει. Και κάτι ακόμα: Το ΣΑΕ λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική Οργάνωση στις ΗΠΑ. Η χρηματοδότησή του από ξένη χώρα, γιά να προπαγανδίζει υπέρ αυτής, παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ. Και αν οι αρχές ασχοληθούν, τότε θα γίνουμε ''ρόμπες''. Κατά συνέπεια τι χαζομπούρδες λένε οι άσχετοι κρατικοί ''νομικοί'' της Ελλάδας;

Ολόκληρο το άρθρο >>> kalami.net

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Τι μαγειρεύουν πάλι στα σχολεία της Θράκης;

Μαθαίνουμε από τη Θράκη ότι ετοιμάζουν την εισαγωγή των βιβλίων που γράφτηκαν από το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης των Μουσουλμανοπαίδων, το οποίο χειρίστηκαν Φραγκουδάκη-Δραγώνα, και στα δημόσια σχολεία της περιοχής, επειδή λέει ήταν πολύ επιτυχής η εφαρμογή τους στα μειονοτικά σχολεία!
Ο λόγος: Στα δημόσια σχολεία της Θράκης φοιτούν και μουσουλμάνοι μαθητές! Δηλαδή κάθε φορά που αλλάζει το θρήσκευμα των μαθητών, θα αλλάζουν και τα βιβλία που διδάσκονται για τη Γλώσσα, την Ιστορία, τη Φυσική και τα Μαθηματικά; Θα πάμε τόσο πίσω; Θα γυρίσουμε τον χρόνο στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Και πώς θα γίνει αυτό; Θα χωριστούν οι τάξεις σε τμήματα με βάση το θρήσκευμα; Θα διδάσκονται στην ίδια τάξη διαφορετικά βιβλία για τους μεν και άλλα για τους δε;
Κάποιοι στο υπουργείο Παιδείας παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με την εκπαίδευση για να προπαγανδίσουν τις παρωχημένες ιδεοληψίες τους. Η ηγεσία του υπουργείου όμως τι κάνει; Δεν βλέπει ότι έχει δώσει πολύ αέρα στους «μεταρρυθμιστές» της συμφοράς; Δεν αντιλαμβάνεται ότι οι αυτοδιαφημιστικές τους πρωτοβουλίες προκαλούν όχι μόνο την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και την κοινή γνώμη και ότι αυτή κάποτε θα τιμωρήσει όχι τους… γραμματείς, αλλά τους υπουργούς;

paron.gr

Γεννήτρια δονήσεων ως εναλλακτική λύση στις μπαταρίες

Η ιαπωνική εταιρία Brother Industries, πιο γνωστή για τους εκτυπωτές της, παρουσίασε μια νέα πρωτοποριακή συσκευή, που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τις μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στα διάφορα μικρά ηλεκτρονικά "γκάτζετ". Πρόκειται για μια γεννήτρια (δυναμό), με την ονομασία "Vibration Energy Cell" (Κυψέλη Ενέργειας Δόνησης), που "συλλέγει" ενέργεια μέσω δονήσεων, με την οποία στη συνέχεια τροφοδοτεί τις μικρο-συσκευές.
Η Brother, σύμφωνα με το BBC, ισχυρίζεται πως η συσκευή της μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση στις κοινές μπαταρίες ΑΑ ή ΑΑΑ που χρησιμοποιούνται σε αρκετές συσκευές. Σε εκδήλωση στο Τόκιο, η εταιρία παρουσίασε ένα τηλεχειριστήριο τηλεόρασης, ένα φακό LED και ένα ασύρματο διακόπτη λαμπτήρα που τροφοδοτούνταν από τη νέα γεννήτρια δονήσεών της.

Περισσότερα >> ana-mpa.gr

Έρευνα συνδέει τον καρκίνο του μαστού με τα καθαριστικά σπιτιού


Οι γυναίκες που κάνουν μεγαλύτερη χρήση αποσμητικών χώρου και προϊόντων για την καταπολέμηση της μούχλας και των εντόμων, έχουν ίσως μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Για πρώτη φορά μια έρευνα έρχεται να συνδέσει με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού τα χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται ευρέως για την καθαριότητα των εσωτερικών χώρων των σπιτιών. Οι γυναίκες που κάνουν μεγαλύτερη χρήση αποσμητικών χώρου και προϊόντων για την καταπολέμηση της μούχλας και των εντόμων, έχουν ίσως μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σχέση με όσες χρησιμοποιούν σπάνια τέτοια καθαριστικά.
Η έρευνα, υπό την Τζούλια Μπρόντι του Ινστιτούτου Silent Spring των ΗΠΑ, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Environmental Health» (Περιβαλλοντική Υγεία), αφορούσε δύο ομάδες 787 και 721 γυναικών, με και χωρίς καρκίνο αντίστοιχα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κάνουν την συχνότερη χρήση καθαριστικών χώρου, έχουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού σε σχέση με όσες κάνουν την μικρότερη χρήση.
Οι ερευνητές δεν αποκλείουν πάντως ότι οι καρκινοπαθείς εκ των υστέρων διογκώνουν λανθασμένα τη συχνότητα χρήσης των καθαριστικών, σε μια προσπάθεια να αποδώσουν την πάθησή τους σε μια εξωτερική αιτία, γεγονός που αποτελεί παράγοντα υποκειμενικής διαστρέβλωσης των ευρημάτων της μελέτης. Για να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα της έρευνας, οι ερευνητές συστήνουν περαιτέρω έρευνες σχετικά με τη σχέση προϊόντων καθαρισμού και καρκίνου του μαστού.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Επιχείρηση «Φόβος» εξετελέσθη... over


ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΑ

Τα μέτρα θα περάσουν και ο Έλληνας δεν θα αντιδράσει, έλεγε σε συνομιλητές του ο Στρος Καν

Όλα όσα βιώνουμε σήμερα, το κρέμασμα στο τσιγκέλι της Ελλάδας, με τον ελληνικό λαό να βρίσκεται κάτω από την απειλή πτώχευσης, να γυρίσουμε στη δραχμή και ότι κινδυνεύσαμε να χάσουμε ό,τι ο καθένας κατάφερε να φτιάξει, ήταν όλα προγραμματισμένα. Μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια! Βήμα βήμα... Και σίγουροι για την επιτυχία τους!
Τα μέτρα θα περάσουν όλα. Και ο Έλληνας δεν θα αντιδράσει! Είναι εκμυστηρεύσεις στενότατων φίλων, Γάλλων, του προέδρου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν. Και οι οποίοι τις έχουν μεταφέρει σε συζητήσεις που είχαν με φίλους τους εδώ στην Ελλάδα.
Ο ψυχολογικός πόλεμος ήταν το καίριο στοιχείο για την επιτυχία του σχεδίου. Και το εφαρμόζει κατά γράμμα ο έλληνας πρωθυπουργός, λένε, ο οποίος τήρησε όλες τις... συμβουλές που του είχαν δοθεί απ’ έξω... Και... ελληνοποιήθηκαν με το επικοινωνιακό επιτελείο που συνεδρίαζε σε ξενοδοχείο των βορείων προαστίων. Το πρότζεκτ έφερε το όνομα «Φόβος». Στόχος να καταρρεύσει ο Έλληνας, να φοβηθεί ότι θα τα χάσει όλα και να συμβιβασθεί, να αποδεχθεί τα μέτρα, να μην αντιδράσει, να μη χάσει τα λιγότερα...
Το «σλόγκαν» «Χρεοκοπία ή μέτρα» εκεί απέβλεπε... Και πέρασε μια... χαρά μέσα από άρθρα και ρεπορτάζ... Και απέδωσε, όπως είχε προβλεφθεί.

Η συνέχεια >> paron.gr

«Μόνο τα επόμενα τρία χρόνια»


Ο κ. Schäuble απαντά και σε δύο ερωτήσεις που αφορούν την ελληνική οικονομική κρίση και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης. Παρατίθεται το σχετικό απόσπασμα:
Ερώτηση: Στοίχημα ότι η πρότασή σας δε θα πραγματοποιηθεί κι ότι αντ’ αυτής, ο μηχανισμός διάσωσης για τις χώρες της ευρωζώνης θα παραταθεί.
Schäuble: Όσο η Άνγκελα Μέρκελ είναι Καγκελάριος κι εγώ Υπουργός Οικονομικών, σας βεβαιώνω ότι θα χάσετε το στοίχημα. Οι μηχανισμοί προστασίας θα εκπνεύσουν. Αυτό το συμφωνήσαμε ξεκάθαρα. Η Ελλάδα θα μπορεί συνολικά να κάνει χρήση των δανείων για τρία χρόνια. Και στη συνέχεια αυτά θα ισχύσουν για πέντε χρόνια. Μετά τελειώσαμε.

Η μείωση δεν αντιστρατεύεται την ανταγωνιστικότητα
Ερώτηση: Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι περιορισμένη. Πώς θα μπορέσει να αποπληρώσει η Ελλάδα τα χρέη της, όταν τα βάρη θα συνεχίζουν να αυξάνονται, από περίπου 110% σήμερα στο 150% σε τρία χρόνια, σε σχέση την οικονομική δύναμη της χώρας;
Schäuble: Οι Έλληνες εργάζονται προς την κατεύθυνση της ξεκάθαρης μείωσης του ελλείμματός τους. Έχει επέλθει μια σχετική εκτόνωση. Εμμένω παρά ταύτα στην άποψή μου, ότι δηλαδή, μία λελογισμένη και μετρημένη μείωση του ελλείμματος δεν αντιστρατεύεται την ανάπτυξη, ίσα- ίσα το αντίθετο.


dw-world.de

Επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια με το νερό


Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Τι κοινό έχει μια πτήση με αεροπλάνο και ένα ποτήρι νερό από τη Μεσσαπία της Εύβοιας; Το... ποσοστό ρίσκου που αναλαμβάνει κανείς πετώντας στα 30 χιλιάδες πόδια, στη μια περίπτωση, και πίνοντας μολυσμένο με εξασθενές χρώμιο νερό, στην άλλη!
Παρά τη δικαστική απόφαση που επικαλείται την αρχή της προφύλαξης για το εξασθενές χρώμιο, κάποιοι κρατικοί φορείς δεν φαίνεται ότι έχουν πεισθεί για την επικινδυνότητά του.
«Υπάρχει ασφαλής πτήση με αεροπλάνο;» διερωτήθηκε ο ειδικός γραμματέας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ανδρέας Ανδρεαδάκης, όταν τον ρωτήσαμε αν θα έπινε νερό από τη Μεσσαπία. «Σε κάθε πράγμα στη ζωή υπολογίζεται ένα ανεκτό όριο διακινδύνευσης» απάντησε. «Για το εξασθενές δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη. Δεν έχουν θεσμοθετήσει όριο, ούτε καν στην πρωτοπόρο Καλιφόρνια. Στις καρκινογόνους ουσίες παραμετρικές τιμές ορίζονται ύστερα από μακροχρόνιες τοξικολογικές έρευνες. Είμαι σαφέστατα υπέρ της θεσμοθέτησης ορίου, αλλά κάτι τέτοιο δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη».

Περισσότερα >> enet.gr

Διόρθωση για τα Ίμια

Μία λανθασμένη αναφορά στη νύχτα των Ιμίων, προκάλεσε την παρέμβαση της Α.Διαμαντοπούλου που έδωσε εντολή για διόρθωση στο βιβλίο ιστορίας της Γ' Γυμνασίου

Μίκα Κοντορούση

Σε αλλαγή επίμαχης φράσης στο βιβλίο Ιστορίας της Γ' Γυμνασίου, "Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία" που αναφέρεται στα Ίμια, προχωρεί άμεσα το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Ειδικότερα, στο συγκεκριμένο βιβλίο, του οποίου η πρώτη έκδοση έγινε το 2007, οι συγγραφείς Ευαγγελία Λούβη και Δημήτρης Ξιφαράς, αναφερόμενοι στην κρίση των Ιμίων τον Ιανουάριο του 1996, γράφουν στη σελίδα 163 ότι με αφορμή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας Ίμια, ξέσπασε κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που αποκλιμακώθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, με απόφασή της στις 19/10/2009, κατόπιν εισήγησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ενέκρινε την ανατύπωση με βελτιώσεις του βιβλίου, στη νέα έκδοση του οποίου, τον Ιανουάριο του 2011 θα υπάρξει διόρθωση στη σελ. 163 στιχ. 19-20: “με αφορμή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας Ίμια” αλλάζει στο ορθό “ με αφορμή τη διεκδίκηση από την Τουρκία της βραχονησίδας Ίμια”.
Παράλληλα, το υπουργείο θα αποστείλει συμπληρωματική εγκύκλιο για την ενημέρωση των καθηγητών, ώστε αυτές να περιλαμβάνονται στην προφορική διδασκαλία των μαθητών, μέχρι την έκδοση του νέου βιβλίου.

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Επέστρεψε στην υφαλοκρηπίδα το "Πίρι Ρέϊς" - Έγγραφο-φωτιά του τουρκικού ΥΠΕΞ


Σε απόσταση 45 μίλια νότια από το Καστελλόριζο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας επέστρεψε από τις 07.00 τo πρωί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέϊς» σημαίνοντας συναγερμό και πάλι στα ελληνικά Επιτελεία. Είναι μία περιοχή στην οποία επανέρχεται και η οποία προφανώς κρύβει πετρελαϊκό ενδιαφέρουν. Την ίδια στιγμή, για την ακρίβεια τέσσερις ώρες ενωρίτερα, το «Τσεσμέ» επέστρεψε στον Ελλήσποντο. Και τα δύο σκάφη παρακολουθούνται από περιπολικά του Λιμενικού.
Τα σκάφη του Λιμενικού ανά μία ώρα εκπέμπουν μηνύματα στα οποία αναφέρουν ότι βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκηπίδας, ότι για να προχωρήσουν σε έρευνες πρέπει να λάβουν την άδεια της Ελλάδας και ότι θα πρέπει να αποχωψρήσουν άμεσα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι τουρκικές θέσεις που διατυπώνονται τόσο σε απάντηση ττου παραπών «κωδικοποιημένου» κειμένου, αλλά και των ελληνικών όσο και των κυπριακών διαβημάτων, αλλά και σε ότι αφορά την ενημέρωση των ξένων πρέσβεων για τις έρευνες που κάνουν στην ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Η συνέχεια >> defencenet.gr

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται το παράθυρο "ευκαιρίας", και κινείται γρήγορα για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα


By Gregory R. Copley, Editor, Global Information System

A quiet but intense debate is ongoing within senior circles of the governing Adalet ve Kalkinma Partisi (Justice and Development Party: AKP) in Turkey over whether or not this is the time to proceed rapidly with the development and acquisition of nuclear weapons.
At stake is Turkey's strategic parity with other nuclear powers in the region: Russia, Israel, Pakistan, and Iran. Highly-placed sources indicate that Turkey has been deliberating the acquisition of military nuclear capability for some time, but has been constrained by its need to maintain good relations with the United States and the North Atlantic Treaty (NATO) partners generally, as well as the European Union (EU). The Turkish General Staff (Genelkurmay Baskanlari: GB) is also engaged in this debate, but, for the most part, this is a debate dominated by the civilian leadership.


Λάβδακος

[[ δαμ-ων ]]

Α΄. Ο Μύθος
Ο Λάβδακος ήταν βασιλιάς των Θηβών, γενάρχης των Λαβδακιδών κι εγγονός του Κάδμου.
Όταν ο Κάδμος και η Αρμονία έφυγαν από τη Θήβα και μετοίκησαν στην Ιλλυρία, στη Θήβα έμεινε βασιλιάς ο γιος τους Πολύδωρος. Αυτός παντρεύτηκε την κόρη του Νυκτέα, τη Νυκτηίδα. Ο Νυκτέας ήταν γιος του Χθονίου, ενός από τους Σπαρτούς. Απ’ αυτό το γάμο γεννήθηκε ο Λάβδακος. Ήταν ακόμη παιδί όταν έχασε τον πατέρα του, που πέθανε έχοντας, όπως έλεγαν, όμοιο τέλος με τον Πενθέα, και γι’ αυτό ορίστηκε σαν επίτροπος στο θρόνο ο παππούς του Νυκτέας. Όμως κι αυτός πέθανε και ορίστηκε δεύτερος επίτροπος ο Λύκος, αδελφός του Νυκτέα, κι όταν ενηλικιώθηκε ο Λάβδακος, του παρέδωσε την εξουσία.
Σπουδαίες πράξεις και κατορθώματα δεν έκανε στη ζωή του ο Λάβδακος. Μόνο μια φορά πολέμησε με το βασιλιά της Αθήνας, τον Πανδίονα, για κάποια συνοριακή διαφορά, που προέκυψε ανάμεσα στη Βοιωτία και την Αττική, χωρίς όμως επιτυχία.
Έλεγαν πως είχε το ίδιο τέλος με τον Πενθέα, δηλαδή τον κατασπάραξαν οι Μαινάδες, επειδή έδειξε ασέβεια προς το Διόνυσο και τη λατρεία του, οπότε ο θεός προσβλήθηκε και εξοργισμένος τον αφάνισε.
Ο Απολλόδωρος, συγκεκριμένα, υπαινίσσεται ότι τον σκότωσαν οι Βάκχες, γιατί αντιτάχθηκε στην οργιαστική λατρεία του Διονύσου.
Πεθαίνοντας ο Λάβδακος άφησε ένα γιο, τον Λάιο, που έγινε διάδοχός του. Έτσι ο γιος του Πολύδωρου αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στο γενάρχη της Θήβας τον Κάδμο και στον απόγονό του, τραγικό ήρωα του Θηβαϊκού κύκλου, τον Οιδίποδα.

Η συνέχεια >>> εδώ

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Το αίτημα ειναι η αποκομματικοποίηση όπως το '74 ήταν η αποχουντοποίηση


Του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Τα μεταπολιτευτικά κόμματα που μετεξελίχθηκαν σε μη – κόμματα είναι πλέον συντελεστές άρνησης, υπονόμευσης της Δημοκρατίας όχι δόμησης, θεμελίωσης της.
Την μεταβατική αυτή περίοδο οφείλουμε να δημιουργήσουμε ως πολίτες, ως κοινωνία πολιτών ορισμένες παρατάξεις, ορισμένα μέτωπα ώστε η χώρα να βρει την φυσιολογικότητα της ως Κοινωνία, ως Έθνος, ως Κράτος, ως Θεσμική συγκρότηση, ως Οικονομία.
Ένα από τα μέτωπα αυτά, 43 χρόνια μετά το 67’ και 36 μετά το 74’ είναι αυτό της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Η λέξη που οφείλει να βάλει δυναμικά και ανταγωνιστικά στην ημερήσια διάταξη, στον δημόσιο διάλογο που απουσιάζει, η νέα παράταξη σύγχρονων πολιτών για την Δημοκρατία είναι η Αποκομματικοποίηση. Όπως το 1974 έβαλε το αίτημα της Αποχουντοποίησης.
Πόσοι από τους Επιφανείς αντιχουντικούς δημοκράτες του 1974 είναι σήμερα δημοκράτες; Ελάχιστοι.

Η συνέχεια >> polis-agora

Ανάληψη μόνο με ένα άγγιγμα!


"Οι πελάτες της τράπεζας BPS μπορούν με ένα μόνο άγγιγμα να κάνουν τις συναλλαγές τους στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης(ΑΤΜ). Η συνεταιριστική τράπεζα υπερήφανα δήλωσε ότι είναι η πρώτη στην Ευρώπη που εγκατέστησε βιομετρικό ΑΤΜ και ουσιαστικά κατήργησε τις κάρτες, κάνοντας τις συναλλαγές πιο ασφαλής αλλά και πιο εύκολες για τους πελάτες της.
Το σύστημα ψηφιακής ανίχνευσης είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας που εφαρμόζεται σε ΑΤΜ, και αναπτύχθηκε από τον ιαπωνικό κολοσσό Hitachi. Η εταιρία περιγράφει ότι ένα υπέρυθρο φως διέρχεται μέσα στο δάχτυλο και ανιχνεύει τις πολύ μικρές φλέβες κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Στην συνέχεια για να εξακριβώσει την ταυτότητα του χρήστη, συγκρίνει τα αποτελέσματα με το καταχωρημένο προφίλ του πελάτη.

typos.com.cy

Τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών

Τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή το πως θα διαμορφώνονταν ο δείκτης τους Tier 1 στο τέλος του 2011 με βάση τρια σενάρια προσωμοίωσης, είναι τα εξής:




H ATE έχει έλλειμμα ύψους 242,6 εκ. επί των κεφαλαίων Tier 1

capital.gr

Η γνωμοδοτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ...

Η χθεσινή γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι η μονομερής ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου συνάδει με το διεθνές δίκαιο σχολιάζεται σήμερα εκτενώς από τον ευρωπαϊκό τύπο.

Η ιταλική Corriere della Sera: «Το ΔΔΧ επιβεβαίωσε μια πραγματικότητα, δηλαδή ότι δεν είναι ανατρέψιμη η εξέλιξη που άρχισε ήδη από την εποχή του Τίτο.
Η Σερβία δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί τη γνωμοδότηση, έχει όμως συνειδητοποιήσει πως έχασε τη μάχη. Η γνωμοδότηση αφήνει όμως περιθώρια να ονειρεύονται ανεξαρτησία όλοι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.»
Η ισπανική El Pais: «Αν και η χθεσινή γνωμοδότηση του ΔΔΧ δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα θα έχει σοβαρές συνέπειες σε διεθνές επίπεδο. Η γνωμοδοτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ενδέχεται να ενισχύσει τις αυτονομιστικές τάσεις και τα κινήματα σε ασταθείς περιοχές ή σε περιοχές κρίσης .»
Η γαλλική Le Figaro: «Από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ πέντε (Ισπανία, Κύπρος, Ελλάδα, Ρουμανία και Σλοβακία) δεν αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, διότι αντιμετωπίζουν και εκείνες στο έδαφός τους αυτονομιστικές τάσεις. Έτσι η γνωμοδοτική απόφαση της Χάγης δεν τις καθησυχάζει. Επιπλέον τώρα οι αντιπαραθέσεις που είχαν μετατεθεί προσωρινά σε νομικό επίπεδο επιστρέφουν πάλι στη δικαιοδοσία της πολιτικής.»
Η επίσης γαλλική Dernieres Nouvelles d’ Alsace: «Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε πια διάπλατα και όχι μόνον για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Διότι θέτει υπεράνω του δικαιώματος της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Άκουσε κανείς τον Τσιτσέκ;

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Τσιτσέκ, μας απείλησε ότι "η θάλασσα τελειώνει για τους Ελληνοκυπρίους". Ουσιαστικά μας λέγει ότι δεν έχουμε τρόπο διαφυγής και σωτηρίας, εάν μέχρι το τέλος του έτους δεν καταλήξουμε σε λύση. Και, προφανώς, λύση τουρκική. Εξάλλου, ο νέος αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης προσθέτει στις απειλές: Ζητεί εποικισμό της Αμμοχώστου και τερματισμό των συνομιλιών.
Προχθές, βρέθηκε στην Κύπρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος ενδιαφέρθηκαν να δώσουν απάντηση στις τουρκικές απειλές. "Απάντησαν" με τι; Θα συντονιστούν, είπαν, για να διεξάγουν διπλωματική εκστρατεία στο διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο, για την προβολή των τελευταίων προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια.

Η συνέχεια >>> ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Το μεγαλύτερο και λαμπερότερο αστέρι


Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα αστέρι, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, είναι μεγαλύτερο και λαμπρότερο από οποιοδήποτε άλλο.
Το αστέρι που είναι γνωστό ως R136a1 κάποτε ζύγιζε 360 φορές περισσότερο από τον Ήλιο. Σήμερα το αστέρι έχει βάρος 265 φορές μεγαλύτερο από τον ήλιο, ενώ εκπέμπει 10 εκατομμύρια φορές περισσότερο φως. Επίσης είναι εφτά φορές πιο ζεστό από τον ήλιο.Η γιγάντια αυτή μπάλα από φλεγόμενο αέριο βρέθηκε σε απόσταση 165 χιλιάδων ετών φωτός, σε ένα σύμπλεγμα αστεριών που ονομάζεται Ταραντούλα Νέμπουλα και είναι ένα τεράστιο σύννεφο από αέρια και σκόνη που κινείται προς έναν γειτονικό γαλαξία.
Ένας από τους επιστήμονες, ο αστροφυσικός Πολ Κρόουθερ ανέφερε ότι τα αστέρια «γεννιούνται βαριά και χάνουν βάρος καθώς μεγαλώνουν».
Τα αστέρια σαν το R136a1 είναι τόσο λαμπερά και απελευθερώνουν τόσο μεγάλες ποσότητες ενέργειας που μειώνεται η περίοδος ζωής τους. Επίσης, το σύμπλεγμα αστεριών που συνήθως τα περιβάλει κάνει πολύ δύσκολο τον εντοπισμό τους.

voanews.com

Σπέρνουν φωτοβολταϊκά στα χωράφια ...


Καλλιέργεια... φωτοβολταϊκών συστημάτων σε αγροτεμάχια φαίνεται ότι είναι η νέα μόδα στις αγροτικές περιοχές της χώρας και πολλοί προβλέπουν ότι η επαρχία θα ζήσει ξανά «ημέρες ΄99». Με τη διαφορά ότι τώρα τις συζητήσεις δεν μονοπωλούν τα limit up των εισηγμένων, αλλά οι αποδόσεις των φωτοβολταϊκών και οι αμοιβές των μελετητικών γραφείων που έχουν κατακλύσει τις επαρχιακές πόλεις και τα χωριά.
...
Ολόκληρο το άρθρο >>> TA NEA

«Το καρτέλ Ελλάς ... »


«Το καρτέλ Ελλάς – που ξοδεύονται τα χρήματά μας», είναι ο τίτλος ολοσέλιδου ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung που αναφέρεται διεξοδικά στα σοβαρά προβλήματα εξυγίανσης του συστήματος υγείας στην Ελλάδα.
Η αρθρογράφος Κριστιάνε Σλέτζερ παραθέτει τα πορίσματα του πρώην επιθεωρητή Υγείας Παντελή Καββαδά για τα νοσοκομεία: «Ο κ. Καββαδάς διαπίστωσε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ελεγκτής του Σώματος των Επιθεωρητών Υγείας ότι οι τιμές για ιατρικά προϊόντα και υλικά, όπως π.χ. φίλτρα για αιμοκάθαρση ή στεντ για την καρδιά, ήταν υψηλότερες στην Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Τα νοσοκομεία στην Ελλάδα απορροφούν τεράστια κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα χρέη των νοσοκομείων και των κλινικών συσσωρεύτηκαν σε τέτοιο βαθμό, ώστε η Αθήνα το απέκρυψε από την ΕΕ. Όταν αποκαλύφθηκε, εκτινάχθηκαν τα χρέη στα ύψη και τελικά οδηγήθηκε η Ελλάδα στη σημερινή κρίση.»
«Γι’ αυτό και στο λαβυρινθώδες σύστημα υγείας της Ελλάδας οι επιθεωρητές της ΕΕ βλέπουν ένα μεγάλο ρίσκο για το ξεπέρασμα της κρίσης. Και μόνον από το γεγονός ότι ουδείς γνωρίζει πόσες υπερτιμημένες αποδείξεις εκδόθηκαν από τα νοσοκομεία και τις κλινικές από το 2006 μέχρι σήμερα. Είναι 6 ή 7 δισεκατομμύρια ευρώ ή μήπως περισσότερα; Η εξυγίανση των νοσοκομείων και των κλινικών παίζει καθοριστικό ρόλο για τη συνολική εξυγίανση της χώρας και το ξεπέρασμα της κρίσης.»


ΟΗΕ: Βουτιά 25% στις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα


Σε ποσοστό 25% φτάνει η μείωση στις εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα το 2009 σε σχέση με το 2008, διαπιστώνει η έκθεση «World Investment Report 2009» της Διάσκεψης για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη του ΟΗΕ (UNCTAD), που δόθηκε σήμερα στο δημοσιότητα. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί σε 3,36 δισ. δολάρια.
Παράλληλα, πτώση 58% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (στα 7,61 δισ.δολάρια) σημείωσαν οι εκροές ξένων επενδύσεων από την Ελλάδα.

H συνέχεια >> tanea.gr

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Θ.Πάγκαλος: Υφαλοκρηπίδα για ψαροντούφεκο


Θ.Πάγκαλος: Υφαλοκρηπίδα για ψαροντούφεκο - Ε.Βενιζέλος: "Πράξη κατά το διεθνές δίκαιο" η δήλωσή του

Δώρο στην Τουρκία έκανε ολόκληρη της ελληνική υφαλοκρηπίδα με δηλώσεις του στον ρ/σ «Real fm» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος διατυπώνοντας καινοφανείς θεωρίες περί "υφαλοκρηπίδας βάθους 200 μέτρων". Οι δηλώσεις του αυτές συνιστούν πράξη παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, βάσει των όσων είπε για το θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος στην συνέντευξή του της 14ης Ιουλίου: «…στην εξωτερική πολιτική και την αμυντική πολιτική οι δημόσιες δηλώσεις των αρμοδίων Υπουργών είναι κορυφαία πράξη, κορυφαία πράξη κατά το Διεθνές Δίκαιο» είπε τότε ο υπουργός.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ >>> defencenet.gr

Λιγότερα ψώνια, μειωμένη χρήση αυτοκινήτου, λιγότερο κάπνισμα

«Ελλάδα: την οργή διαδέχεται η παραίτηση», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην εφημερίδα Badische Zeitung, όπου ο αρθρογράφος περιγράφει την καθημερινότητα της κρίσης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη: «Η κρίση άλλαξε πολύ τη ζωή πολλών Ελλήνων. Έπεσε π.χ. η ζήτηση στα βενζινάδικα στην εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης, διότι η βενζίνη αυξήθηκε μέσα σε μερικούς μήνες γύρω στο 50%. Για να γεμίσεις τώρα το αυτοκίνητο θέλεις 75 ευρώ. Οι περισσότεροι γεμίζουν πια για 10 ή 20 ευρώ.
Ο πρόεδρος του συνδέσμου πρατηριούχων βενζίνης κ. Μιχάλης Κιούσης δήλωσε ότι έκλεισαν 600 βενζινάδικα και από τα 8.200 που έμειναν τα 1.000 κινδυνεύουν επίσης με λουκέτο. Οι Έλληνες δεν προσέχουν όμως μόνον να μην ξοδεύουν πολλά λεφτά στη βενζίνη, αλλά περιόρισαν αισθητά και τις αγορές τους: έτσι μειώθηκε ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο. 5% μείωση είχαν οι αλυσίδες τροφίμων το πρώτο εξάμηνο.
Και το σημαντικότερο: οι αρειμάνιοι Έλληνες καπνιστές άρχισαν να καπνίζουν λιγότερο. Τα περίπτερα στο κέντρο (Σταδίου) δηλώνουν πως μειώθηκε η αγορά τσιγάρων κατά 30%. Πολλοί περιπτερούχοι σκέπτονται να αντικαταστήσουν τα τσιγάρα με άλλα είδη για να ξεπεράσουν το έλλειμμα. Η αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων Ατλάντικ έκανε χθες αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 99 του Νόμου του Πτωχευτικού Κώδικα. Η γνωστή αλυσίδα σουπερμάρκετ διαθέτει 145 υποκαταστήματα και χρωστάει γύρω στα 245 εκατομμύρια. Τώρα οι 3.600 εργαζόμενοι τρέμουν για τις θέσεις τους.»

Και δεύτερο τουρκικό ερευνητικό στο Καστελόριζο


Εντείνει τις προκλήσεις η Τουρκία στο Αιγαίο, ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής στο νησί μας. Μετά το «Πίρι Ρέις», χθες και άλλο ερευνητικό, το «Τσεσμέ», έκανε την εμφάνισή του στα ανοιχτά του Καστελόριζου στις 5.00 τα ξημερώματα. Το υδρογραφικό πλοίο εμφανίστηκε στο Θρακικό Πέλαγος, 7,5 ναυτικά μίλια νότια της Αλεξανδρούπολης και εκινείτο σε διεθνή ύδατα αλλά σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ το «Πίρι Ρέις» παραμένει στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Πάφου, η οποία και πάλι εμπίπτει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Το λιμενικό σώμα της Ελλάδας παρακολουθούσε στενά τις κινήσεις του πλοίου, το οποίο φαίνεται να κάνει υδατογραφικές έρευνες. Το πλοίο είχε εμφανιστεί στην περιοχή αυτή και πριν μερικές εβδομάδες, οπόταν και διενεργούσε έρευνες μεταξύ της Θράκης και της Σαμοθράκης. Όπως μετέδωσαν τα ελλαδικά ΜΜΕ, το «Τσεσμέ» συνοδεύεται από ένα περιπολικό του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Οι τουρκικές προκλήσεις, όμως, δεν τελειώνουν εδώ, καθώς χθες τέσσερα τουρκικά F16, πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι.

H συνέχεια <>> ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Αιγαίο - Κύπρος και οι... Α.Ο.Ζ.


Με τον Λάζαρο Μαύρο

Γ Ν Ω Ρ Ι Ζ Ο Υ Ν ΟΤΙ το ισχύον περί θαλάσσης διεθνές δίκαιο δεν τους ευνοεί. Γνωρίζουν - έστω κι αν δεν το εγκρίνουν - ότι και τα νησιά, μαζί Καστελόριζο και Κύπρος, διαθέτουν θαλάσσια ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) και μέχρι πού φτάνει η ελλαδική και κυπριακή ΑΟΖ, αποκλείοντας την Τουρκία να «τρυπώσει» για οριοθέτηση δικής της ΑΟΖ με την… Αίγυπτο. Γνωρίζουν τα πάντα. Με κάθε λεπτομέρεια και κάθε υποσημείωση. Ώστε να βρίσκουν τρόπους και διαδικασίες παράκαμψης και μεθόδους έμπρακτης παρεμπόδισης, αναβολής, ακύρωσης, απαγόρευσης, εν τέλει, της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου. Με τον τσαμπουκά της στρατιωτικής τους ισχύος. Και την πειστικότητα της απειλής χρήσης αυτής της ισχύος. Πειστικότητα που επιτεύχθηκε, λόγω ακριβώς της διαχρονικής αποτελεσματικότητάς της έναντι δειλών, συμβιβαστικών και, υπό φοβικών συνδρόμων διακατεχομένων, ενδοτικών απειλουμένων: Εν Αθήναις και εν Λευκωσία!

Η συνέχεια >>> ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Μια "Βαστίλη" στην "καρδιά" της Λιβαδειάς


από τον πολ .μηχ. Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου

Την εποχή αυτή (30.6.2010) που η τανάλια της κρίσης ματώνει τον πολίτη και πολυτεμαχίζει την κοινωνία διάλεξε ο νομάρχης πολύ όψιμα να εγκαινιάσει το Διοικητήριο. Καρηκομόων και απαστράπτων περισσότερο σαν golden boy της Wall Street παρά σαν πολιτικός, έδραξε την ευκαιρία να διαβάσει ένα φλύαρο και τετριμμένο απολογισμό, ψιμυθιωμένο με μνημειώδεις γενικότητες και πολλά κοσμητικά επίθετα. Μετά λίγες μέρες (12.7.2010), η Ν.Α.Βοιωτίας οργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Ενημέρωση Κοινού ως προς την ανάπτυξη Φωτοβολταϊκών Συστημάτων » . Οι πνιγηρές κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν μέσα σε αυτό το χώρο ήταν σε πλήρη αντίθεση με αίσθηση της ηπιότητας και της άνεσης που προκαλούν οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και η βιοκλιματική αρχιτεκτονική που μελετώνται από το ΚΑΠΕ και παρουσίασαν οι εισηγητές.

H συνέχεια >> εδώ

Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις θέλουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα


«Οι έκτακτες εισφορές επιβαρύνουν όμως την ελληνική οικονομία. Τα κέρδη των 267 επιχειρήσεων που είναι στο χρηματιστήριο μειώθηκαν ήδη το πρώτο τετράμηνο γύρω στο 70,6%, εν μέρει και λόγω των έκτακτων εισφορών. Έτσι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις σκέπτονται να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών που διεξήχθη σε 1592 εταιρείες, τέσσερις στις δέκα θέλουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Όπως υποστηρίζει το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο οι φορολογικές επιβαρύνσεις είναι πια οι υψηλότερες στην Ευρώπη λόγω του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων που ανέρχεται στο 25%, της φορολόγησης κερδών που αγγίζει το 10% και των έκτακτων εισφορών.»
«Κύκλοι της χρηματαγοράς στην Αθήνα υποστηρίζουν ότι επίκειται η αποχώρηση από την Ελλάδα της Frigoglass, της Hellenic Bottling και της Intralot. Στο μεταξύ φαίνεται όμως ο υπουργός Οικονομικών αντελήφθη τον κίνδυνο και ανακοίνωσε αλλαγές στη φορολογία τον Σεπτέμβριο, που θα ‘ελαφρύνουν πολίτες και επιχειρηματίες’.»


Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Η Αθήνα βάζει “πόδι” στη συζήτηση για την “ελεγχόμενη πτώχευση”


Η “ελεγχόμενη πτώχευση”, το θέμα που “καίει” την Αθήνα, παραμένει στην ατζέντα της ομάδας εργασίας του προέδρου της Ε.Ε. Van Rompuy, αλλά με... πολλά ερωτήματα, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης για τη σχετική πρόταση της κας Merkel φαίνεται να έχουν ισχυροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Η διαδικασία αυτή έχει προταθεί από τη Γερμανική Κυβέρνηση για να ισχύσει στην περιοχή της ευρωζώνης στην περίπτωση που κάποια χώρα μέλος βρεθεί σε θέση ανάλογη της... Ελλάδας.
Σύμφωνα με αυτή την πρόταση η οποία κατά τους εμπνευστές της δεν συμπεριλαμβάνει τον “εξοστρακισμό” της υποκείμενης στο μέτρο χώρας από την ευρωζώνη, αν το χρέος μιας χώρας αυξηθεί σε επίπεδο που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από το κράτος της τότε θα πρέπει να μπει σε μια διαδικασία που θα προσομοιάζει σε “εκκαθάριση” με διαχειριστές που θα ορισθούν από τα όργανα της Ε.Ε.

Η συνέχεια >> capital.gr, Του Γιάννη Αγγέλη

Μία προαναγγελθείσα πρόκληση


Οι έρευνες του Πίρι Ρέις επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία επιχειρεί συστηματικά να δημιουργήσει τετελεσμένο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Ρόδου και της Κύπρου. Για την ακρίβεια, επιχειρεί αφενός να επιβάλει πολιτικοστρατιωτικό έλεγχο και αφετέρου να οικειοποιηθεί τα πιθανολογούμενα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Στο μεγαλύτερο μέρος της, η εν λόγω περιοχή αποτελεί δυνάμει ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), λόγω της γεωγραφικής θέσης του Καστελόριζου. Σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που έχει επικυρωθεί από 160 χώρες και αποτελεί διεθνές δίκαιο, τα κατοικημένα νησιά έχουν ΑΟΖ. Και αυτή ορίζεται με τον ίδιο τρόπο που ορίζεται η ΑΟΖ των ηπειρωτικών περιοχών (άρθρο 121 παρ. 2), δηλαδή με τον κανόνα της μέσης γραμμής.

H συνέχεια >>> kathimerini.gr, Tου Σταυρου Λυγερου

Γράφουν ... στο βιβλίο «Νεώτερη και Σύγχρονη Ιστορία» της Γ΄ Γυμνασίου!



«ΞΕΣΠΑΣΕ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑΣ YΜΙΑ...»

Ο... συνωστισμός στη Σμύρνη, της κυρίας Ρεπούση, στο περιβόητο βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού, που αναγκάστηκε η κυβέρνηση Καραμανλή, μετά τον γενικό ξεσηκωμό, να το αποσύρει (και ο αθηναϊκός λαός την κυρία Γιαννάκου), φαντάζει πταίσμα μπροστά στο εθνικό
έγκλημα που διαπράττουν οι συγγραφείς αλλά και οι αξιολογητές του βιβλίου της Γ΄ Γυμνασίου «Νεώτερη και Σύγχρονη Ιστορία», όπου εκεί μαθαίνουν τα παιδιά μας κι εμείς ότι τα Ύμια δεν ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά τα... διεκδικούμε μαζί με την Τουρκία!
Συγκεκριμένα, στη σελ. 163 για την τουρκική πολεμική επιχείρηση κατάληψης της ελληνικής βραχονησίδας τον Γενάρη του 1996, γράφονται επί λέξει τα εξής:
«Την ίδια εποχή, με αφορμή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας Ύμια, στα Δωδεκάνησα, ξέσπασε κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποκλιμακώθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις (1996)»!
Διεκδικούσαμε δηλαδή τα Ύμια, δεν ήταν κομμάτι της εθνικής μας κυριαρχίας, γράφουν οι συγγραφείς Ευαγγελία Λούβη και Δημήτρης Ξιφαράς. Καλά, πού ζουν; Δεν ήξεραν ότι τα Ύμια βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας;
Αυτήν την Ιστορία μαθαίνουν στα παιδιά μας; Ότι το 1996 πήγε η Ελλάδα να... διεκδικήσει τα Ύμια από την Τουρκία; Και το άφησαν αυτό να τυπωθεί στο βιβλίο δυστυχώς και οι κριτές αξιολόγησης, οι Αλ. Ρήγος, Όλ. Καραγεώργου και Μ. Βενιέρης, που είναι κι αυτοί συνυπεύθυνοι της ιστορικής διαστρέβλωσης.

Περισσότερα >>> paron.gr

Το περσικό σύμπλεγμα της Τουρκίας


Ν. Λυγερός

Η μονόπλευρη εξέταση της Τουρκίας δεν μας επιτρέπει ν’ ανακαλύψουμε το περσικό της σύμπλεγμα. Η Περσία είναι διαχρονικά η αυτοκρατορία του κέντρου. Κι υπήρξε σε πολλές περιπτώσεις το κέντρο βάρους κι άλλων αυτοκρατοριών, ακόμα και αυτής του Μέγα Αλέξανδρου.
Στον τομέα της θρησκείας, η Περσία παίζει ένα σημαντικότατο ρόλο κι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς λαούς του Ισλάμ. Στον τομέα του πολιτισμού, η Περσία είναι μία από τις κορυφές, όχι μόνο του ισλαμικού κόσμου αλλά και της ανθρωπότητας. Όλα αυτά τα αντικειμενικά στοιχεία είναι πολλά για έναν γείτονα. Κι όπως η μίμηση είναι το πρώτο στάδιο του θαυμασμού, δεν ξαφνιάζει κανέναν ειδικό η προσπάθεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να λειτουργήσει μ’ ένα διαφορετικό τρόπο βέβαια, αλλά πάνω στο ίδιο έδαφος.

Η συνέχεια >>> lygeros.org

Η σοκολάτα ρίχνει την υψηλή πίεση, όπως η σωματική άσκηση!


Η αυστραλιανή μελέτη βρήκε ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να ρίξει την πίεση μέχρι 5% σε όσους έχουν υπέρταση, ενώ δεν επηρεάζει όσους έχουν φυσιολογική πίεση και έτσι δεν προκαλεί υπόταση (χαμηλή πίεση).
Όπως είπαν οι ερευνητές, θα χρειαστούν κι άλλες έρευνες για να καθοριστεί η ιδανική ποσότητα σοκολάτας, που επιφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ωφέλεια για την υγεία μπορεί να υπάρξει από ένα κομματάκι (έξι γραμμάρια) τη μέρα μέχρι μια ολόκληρη σοκολάτα (100 γραμμάρια).
Οι άνθρωποι με υψηλή πίεση έχουν σε μόνιμη βάση συστολική πίεση πάνω από 140 ή διαστολική πάνω από 90. Η φυσιολογική πίεση είναι περίπου 90/60. Οι έρευνες δείχνουν ότι η σοκολάτα ρίχνει γύρω στις 5 μονάδες τη συστολική πίεση, πράγμα που ισοδυναμεί με το αποτέλεσμα το οποίο έχει μισή ώρα σωματικής άσκησης μέτριας έντασης (γρήγορο περπάτημα, κολύμπι κ.α.).
Μια άλλη έρευνα, που είχε παρουσιαστεί νωρίτερα φέτος, είχε δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε μια σοκολάτα την εβδομάδα, έχουν 22% μικρότερη πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό. Από την άλλη πάντως, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη άλλες πιθανές αρνητικές συνέπειες από την κατανάλωση σοκολάτας, όπως η παχυσαρκία.
typos.com.cy

Ο Βαγαίος Κυβερνήτης Σωτήρης Στέφας: Αποστολή "ΝΙΚΗ" στη Κύπρο - 21/7/1974



Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Η ευημερία των ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο


Στρατιωτικοί και οι μυστικές υπηρεσίες το έχουν επισημάνει από καιρό και εξοπλίζονται για να τις αντιμετωπίσουν. Το ιδιο και ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έβγαλε το εξής συμπέρασμα: «Με λίγα λόγια, η οικονομική ευημερία των ΗΠΑ στον 21ο αιώνα εξαρτάται από την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».
Ήταν καθαρές κουβέντες από τον Μπάρακ Ομπάμα. Ως πρώτος αμερικανός πρόεδρος τον Μάιο του 2009, αφιέρωσε μια ολόκληρη ομιλία στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου. Σε αυτή ο Ομπάμα έκανε σαφή την εξάρτηση από τα συστήματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, μέσω των οποίων γίνεται οι τροφοδοσία πετρελαίου, φυσικού αερίου, ηλεκτρικού και νερού, ρυθμίζεται η κυκλοφορία και εξασφαλίζεται η ασφάλεια στις πτήσεις. Το σύστημα αυτό όμως είναι ευάλωτο, τόνισε ο Ομπάμα.
«Στον σημερινό μας κόσμο οι τρομοκράτες μπορούν να κάνουν τρομοκρατικές πράξεις όχι μόνο με βόμβες, αλλά να τις προκαλούν συνδυάζοντας διάφορα πλήκτρα του υπολογιστή. Ένα όπλο μαζικής καταστροφής».


NOVA: Secrets of the Parthenon

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Οι δημοσκοπήσεις τρομάζουν τα κόμματα


Της Αγγελικής Σπανού

Σύμφωνα με τα δημοσκοπικά δεδομένα που έχουν υπόψη τους τόσο στην Ιπποκράτους όσο και στη Ρηγίλλης, σε πρωτοφανή πτώση κινούνται τα ποσοστά όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά επίσης του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, με τον ΛΑΟΣ να καταγράφει συγκρατημένες απώλειες και τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη να έχει -αυτήν τη στιγμή- δυναμική εισόδου στο κοινοβούλιο, ειδικά σε συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους που αχνοφαίνονται στον πολιτικό χάρτη, με βάση τις σφυγμομετρήσεις.
Κομματικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ που ασχολούνται με την ανάλυση δημοσκοπήσεων επισημαίνουν ότι σε πτώση βρίσκεται και η δημοτικότητα όλων των πολιτικών αρχηγών, ενώ η εικόνα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην κοινή γνώμη δείχνει εντυπωσιακή αντοχή σε σχέση με ό,τι θα μπορούσε να συμβεί σε όποιον ηγέτη εφάρμοζε τη συγκεκριμένη οικονομική πολιτική. Οι ίδιοι παράγοντες, ωστόσο, εκτιμούν ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η προσωπική φθορά του Γιώργου Παπανδρέου, ότι η συλλογική δυσφορία για τα μέτρα λιτότητας θα αγγίξει τον ίδιο με απρόβλεπτες συνέπειες για την πορεία της κυβέρνησης, αν δεν αναληφθούν σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες αναστροφής του κλίματος.

Περισσότερα >> mathes.gr

Ο ηράκλειος άθλος ...


«Άθλος του Ηρακλή» είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου σχολίου της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου με θέμα την καταμέτρηση των υπαλλήλων του δημοσίου από τον Λέανδρο Ρακιντζή, γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης:
«Ο 72χρονος Λέανδρος Ρακιντζής θα έπρεπε προ πολλού να έχει πάρει σύνταξη. Όμως έχει μια ιερή αποστολή. Είναι ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης στην Ελλάδα και αυτή την εποχή είναι ιδιαίτερα ευδιάθετος, γιατί η χώρα του κάνει αυτό που έπρεπε να είχε κάνει εδώ και χρόνια: μετρά για πρώτη φορά τους δημοσίους υπαλλήλους της.
Είναι αδιανόητο, αλλά μέχρι τώρα παραμένει άγνωστος ο ακριβής αριθμός και το αντικείμενο εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα.
Ο κ. Ρακιντζής πιστεύει ότι ‘θα μπορούσε το δημόσιο να λειτουργήσει και με τους μισούς’. Αλλά πρώτα πρέπει να βρεθεί πόσοι ακριβώς είναι. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς κυμαίνονται μεταξύ 700.000 και ενός εκατομμυρίου.»
«Ο διογκωμένος δημόσιος τομέας συνιστά μία από τις βασικές αιτίες του τρομερού δημοσιονομικού ελλείμματος που οδήγησε την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η ΕΕ και το ΔΝΤ εγγυώνται δισεκατομμύρια πιστώσεων, αλλά ζητούν ως αντιστάθμισμα δημοσιονομική πειθαρχία, περικοπές και μεταρρυθμίσεις.
Μέχρι τώρα οι θέσεις στο δημόσιο μοιράζονταν σαν δώρα λίγο πριν από τις εκλογές. Ειδικά οι δημοτικές και κοινοτικές υπηρεσίες συμπεριφέρονταν σαν φεουδάρχες, δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ρακιντζής.

Ντομάτα με γεύση...μήλου


Μια μοναδική νέα ποικιλία μήλων βγήκε στα ράφια των καταστημάτων στη Μ. Βρετανία. Πρόκειται για την ποικιλία «Redlove». Τα μήλα αυτής της ποικιλίας δεν είναι κόκκινα και λαχταριστά μόνο απ’ έξω, αλλά και από μέσα!
Ξεχάστε το λευκό σαρκώδες εσωτερικό των παραδοσιακών μήλων. Μετά από 20 χρόνια επίπονης προσπάθειας από έναν γεωπόνο, το νέο μήλο που θυμίζει… ντομάτα είναι γεγονός.
Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ ήδη πολλοί παραγωγοί σχεδιάζουν να καλλιεργήσουν τη νέα αυτή ποικιλία και να τη διαθέσουν στο κοινό σε ευρεία κλίμακα.

i-kypros.com

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Νέα πρόταση για την επίλυση της διένεξης ΠΓΔΜ και Ελλάδας


«Εν ονόματι της ονομασίας – μία νέα πρόταση για την επίλυση της διένεξης μεταξύ Ελλάδας και ‘Μακεδονίας’», τιτλοφορεί εκτενές ρεπορτάζ της η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο αρθρογράφος αναφέρεται διεξοδικά στο ιστορικό του προβλήματος και καταγράφει μια νέα πρόταση που διατύπωσε κέντρο μελετών στην Τουρκία: «Το κέντρο μελετών ’Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Σταθερότητας’ με έδρα την Κων/πολη παραπέμπει κατ’ αρχήν στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίλυση του προβλήματος είναι η δυσπιστία που κυριαρχεί στις εμπλεκόμενες πλευρές. ‘Η Ελλάδα γνωρίζει ότι το μοναδικό μέσο πίεσης για να αλλάξει η ‘Μακεδονία’ το συνταγματικό της όνομα, είναι να εκμεταλλευθεί τη θέση της ως παλιό μέλος της ΕΕ και να μπλοκάρει την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων.’»
«Γι’ αυτό οι συντάκτες της νέας πρότασης προβλέπουν και για τις δύο πλευρές εγγυητικές ρήτρες. Έτσι θα πρέπει να διασφαλίζεται με ειδική ρήτρα ότι ναι μεν η ‘Μακεδονία’ θα αλλάξει το συνταγματικό της όνομα, αλλά η νέα ονομασία θα τεθεί σε ισχύ μόλις εγκριθεί η ένταξή της στην ΕΕ. Από την άλλη πλευρά για να ηρεμήσει η Ελλάδα, οι συντάκτες της πρότασης προβλέπουν ειδική ρήτρα που θα κατοχυρώνει ότι η ‘Μακεδονία’ θα αναγραφεί στη συμφωνία ένταξης με τη νέα της ονομασία.»
«Η πρόταση αυτή έχει όμως ένα πρόβλημα, είναι συνετή. Και με δεδομένο τον παραλογισμό, με τον οποίο διαχειρίζεται τη διένεξη κυρίως η Αθήνα, ελλοχεύει ο κίνδυνος απόρριψης.
Επιπλέον, επειδή στην ΕΕ ουδείς θέλει να εισαχθούν προβλήματα μαζί με όποια νέα ένταξη, αφήνουν τη χώρα να ταλανίζεται με τη διένεξη για την ονομασία χωρίς να λένε ξεκάθαρα ότι αυτή τη στιγμή η ΕΕ έχει άλλα προβλήματα από την ένταξη της ΄Μακεδονίας’».

dw-world.de

Η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο


Τα 130 χρόνια της ζωής της έκλεισε χθες μία γυναίκα από ένα απομονωμένο χωριό της Γεωργίας, καταφέρνοντας έτσι να γίνει ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, η Antisa Khvichava λέει ότι έχει γεννηθεί στις 8 Ιουλίου του 1880. Η Khvichava εργαζόταν μέχρι τα 85 της χρόνια ως αγρότισσα σε φυτείες τσαγιού και καλαμποκιού.
Οι αρχές της περιοχής επισκέφθηκαν την υπερήλικη στο σπίτι της χθες Πέμπτη και της πήγαν μία τούρτα γενεθλίων. Πάντως η Khvichava δεν έχει πιστωτικό γέννησης για να αποδείξει την ηλικία της.

i-kypros.com

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

"Διέβη τον Ρουβίκωνα" το "Πίρι Ρέϊς" - Ερευνά στην υφαλοκρηπίδα - Μηδενική αντίδραση από την Αθήνα!


«Διέβη τον Ρουβίκωνα» το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέϊς» - όπως άλλωστε αναμενόταν αφού είχε δεσμεύσει την περιοχή - όταν από χθες αργά το βράδυ, πέρασε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (αυτή την στιγμή βρίσκεται μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου στο σημείο ερευνών "Α" του χάρτη που δημοσιεύουμε) και ξεκίνησε έρευνες για πετρέλαιο. Το πρωί έκανε ένα πέρασμα νότια του Καστελλόριζου, σε απόσταση περίπου 45 μιλίων και πλέον διενεργεί έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων εντός περιοχής καθαρά ελληνικών συμφερόντων.
Σε πρακτικό επίπεδο η απόφαση της κυβέρνησης να αποφύγει να «ενοχλήσει» το «Πίρι Ρέϊς», έδωσε από μόνη της απάντηση στο ερώτημα «Υπερασπιζόμαστε ή παραχωρούμε».
Η de facto παραχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων έχει ουσιαστικά τελεστεί, παρά τους «λεονταρισμούς» κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίοι προφανώς νομίζουν ότι «ψιχαλίζει», αλλά φευ...

Ολόκληρο το ρεπορτάζ >>> defencenet.gr

Ο Μάντης Τε ι ρ ε σ ί α ς


[[ δαμ-ων ]]

Α.΄ Ο Μύθος
Ο πιο ονομαστός μάντης της αρχαιότητας, ο Τειρεσίας, ήταν γιος του Ευήρη και της νύμφης Χαρικλώς. Ο πατέρας του καταγόταν από τον Σπαρτό Ουδαίο, ενώ η μητέρα του ήταν στενή φίλη της θεάς Αθηνάς.
Στην μνήμη των ανθρώπων έμεινε σαν ο τυφλός μάντης, που είχε το χάρισμα να ακούει τις φωνές των πουλιών και να προβλέπει τα μελλούμενα. Πως έγινε όμως αυτό;
Μια μέρα που είχε πάει στον Κιθαιρώνα για κυνήγι, είδε δύο φίδια να ζευγαρώνουν, οπότε σήκωσε το ραβδί του και τα χτύπησε σκοτώνοντας το θηλυκό. Ξαφνικά μεταμορφώθηκε σε γυναίκα, μένοντας σ’ αυτή την κατάσταση για εφτά χρόνια. Έτσι γνώρισε την ηδονή της γυναίκας από τον έρωτα με τον άντρα. Περνώντας από το ίδιο μέρος, μετά από χρόνια, έτυχε να ξαναδεί φίδια ζευγαρωμένα, οπότε θυμωμένος για την αλλαγή του φύλου του, τα ξαναχτύπησε, σκοτώνοντας τώρα το αρσενικό. Έτσι ξανάγινε αμέσως άντρας.
Κάποτε ο Δίας και η γυναίκα του η Ήρα διαφώνησαν για το ποιος, ο άνδρας ή η γυναίκα, αισθάνεται μεγαλύτερη ηδονή στον έρωτα. Ο Δίας υποστήριζε πως ήταν η γυναίκα που ένιωθε την περισσότερη απόλαυση, ενώ η Ήρα επέμενε πως ο άντρας χαίρεται περισσότερο. Έτσι, για να λύσουν τη διαφορά τους, φώναξαν και ρώτησαν τον Τειρεσία, που είχε γνωρίσει και τις δύο φύσεις του ανθρώπου κι έτσι είχε γνωρίσει και την ηδονή της γυναίκας μα και του άντρα.
Η απάντηση του Τειρεσία ήταν πως αν η ερωτική ικανοποίηση έχει 10 μέρη, τα 9 τα απολαμβάνει η γυναίκα και μόνο το ένα ο άντρας. Αυτή η απάντηση, πως δηλαδή η γυναίκα νιώθει 9 φορές μεγαλύτερη ηδονή, εξόργισε την Ήρα, που τύφλωσε τον Τειρεσία.
Ο Δίας, που δεν μπορούσε, γιατί δεν είχε το δικαίωμα να αλλάξει τις αποφάσεις και τις πράξεις των άλλων θεών, για να τον ανταμείψει, του έδωσε μακροζωία επτά γενεών και το χάρισμα της προφητείας. Έτσι αναπλήρωσε το φως των ματιών του Τειρεσία με την ικανότητα να προβλέπει τα μελλούμενα, ακούγοντας τις φωνές των πολιών.

Η συνέχεια >> εδω

Anticki Makedonci ili Sloveni? Η αλήθεια - the truth – вистината





Μαυρομάτι: Εκθεση φωτογραφίας

"Τον θέλουμε"...


Γ.Μανιάτης για Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη: "Τον θέλουμε"...

Προσπάθεια να δείξει ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν σαμποτάρει τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη έκανε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, κατά την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για το Νομοσχέδιο, με το οποίο ρυθμίζονται η διαδρομή του αγωγού, θέματα απαλλοτριώσεων, κ.λπ.
Ο Γ.Μανιάτης χαρακτήρισε, την κατασκευή του έργου «κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής ενεργειακής πολιτικής», κάτι που δεν φαίνεται από τις κινήσεις και ενέργειες που κάνει μέχρι σήμερα η Ελλάδα. Μάλιστα είπε ότι θα το αναλάβει ... προσωπικά ο Γ.Παπανδρέου, ο οποίος το κατήγγειλλε από την Αλεξανδρούπολη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Έτσι ή αλλιώς η Ρωσία δείχνει να έχει κάνει πίσω σε ότι αφορά την πρόθεσή της για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.


Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Δύο επίκαιρες προτάσεις στην ημερίδα της ΝΑΒ "στα Φ/Β συστήματα’’

από τον πολ. μηχ Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου

Στην Αλίαρτο (27.4.2009) έγινε μια ημερίδα με θέμα: ’’ Αγροτικό περιβάλλον - Αγρότης: Επίδραση Ασωπού’’. Εκεί είπα ‘’ Να θεωρηθεί η παραγωγή Η/Ε από τον ήλιο ως αγροτική δραστηριότητα’’ και γράφτηκε στο ( http://vagia-gr.blogspot.com/2009/05/27409.html ). Κάποιοι το θεώρησαν ουτοπία, φαντασία κλπ, αλλά σήμερα είναι πραγματικότητα, όχι γιατί με άκουσαν, αλλά ήταν ένα θέμα ώριμο που θα είχε αυτή την έκβαση.
Η ουτοπία όμως είναι η αλήθεια του αύριο, καύσιμη ύλη της προόδου είναι η φαντασία που πρέπει να συνοδεύει την εξουσία, ενώ συντηρητική μάλλον είναι η άποψη που λέει ότι τίποτα δεν πρέπει να γίνεται για πρώτη φορά. Όσοι διάβασαν Κυριακάτικο ‘’ΒΗΜΑ’’ (4 .7. 2010) ίσως είδαν συνέντευξη του ΤΖΕΡΕΜΙ ΡΙΦΚΙΝ. Είναι διακεκριμένος Αμερικανός οικονομολόγος και συγγραφέας με βιβλία του μεταφρασμένα στα ελληνικά από τα οποία ξέρω : ’’ Το τέλος της Εργασίας ‘’ και ‘’ η οικονομία του Υδρογόνου’’. Στο δεύτερο οραματίζεται την αυγή μιας νέας οικονομίας που θα έχει ως κινητήρια δύναμη το υδρογόνο και που θα αλλάξει εκ βάθρων τη φύση της αγοράς, των πολιτικών και κοινωνικών δομών όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, ακριβώς όπως συνέβη με το κάρβουνο και την ατμοκίνηση στο ξεκίνημα της Βιομηχανικής Εποχής. Όταν είδε τον πρωθυπουργό του έγραψε την εξίσωση : (Ηλιοφάνεια + Άνεμο + Θάλασσα= Σαουδική Αραβία των ΑΠΕ)

Η συνέχεια >>> εδώ

Tα μέλη της Βουλής έχουν δει κανέναν επώνυμο να δικάζεται από τη σωρεία των καταγγελιών?


Παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταγγελίες Ρακιντζή

Τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρούσσος Παπαδάκης, με αφορμή τις αιχμές για δικαστική διαφθορά που διετύπωσε ο Γενικό Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στο πλαίσιο της έρευνας, θα καταθέσει ο κ. Ρακιντζής την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να προσκομίσει στην εισαγγελία στοιχεία για όσα κατήγγειλε. Ο κ.Ρακιντζής μεταξύ άλλων στη Βουλή είχε πει ότι υπάρχουν κάποιες αποφάσεις τις οποίες δεν μπορώ να εξηγήσω παρόλη την πείρα μου και απηύθυνε το ερώτημα αν τα μέλη της Βουλής έχουν δει κανέναν επώνυμο να δικάζεται από τη σωρεία των καταγγελιών. Μόνον εξαιρέσεις υπάρχουν, είχε πει.


Θερινός μποναμάς έως και 3.200 ευρώ για κάθε βουλευτή


Θερινό... μποναμά επιφυλάσσουν στους βουλευτές και τους υπαλλήλους της Βουλής τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί ή πρόκειται να κατατεθούν, είτε λόγω των συμβατικών υποχρεώσεων της Ελλάδας από το Μνημόνιο, είτε λόγω της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας.

Η συνέχεια >>> capital.gr

Οφειλέτες των τραπεζών τα κόμματα!


Εχουν ήδη δαπανήσει την κρατική επιχορήγηση ως το 2015 και οφείλουν στις τράπεζες 244,2 εκατ. ευρώ!

ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

Υπερχρεωμένα στις τράπεζες εμφανίζονται τα πολιτικά κόμματα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε η Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών. Οχι μόνο ξόδεψαν την κρατική επιχορήγηση που τους δόθηκε, αλλά τα περισσότερα έχουν πάρει δάνεια, συνολικού ύψους 244,2 εκατ. ευρώ, υποθηκεύοντας, ορισμένα ακόμη και ως το 2015, τις μελλοντικές επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η ΝΔ χρωστά τα περισσότερα, 120 εκατ. ευρώ, και το ΠαΣοΚ 114,8 εκατ. ευρώ. Τα κόμματα περιμένουν ακόμη να εισπράξουν την τακτική επιχορήγηση του 2010, ύψους 37,1 εκατ. ευρώ («επικαιροποιημένη» σε 48,8 εκατ. ευρώ), η οποία δεν έχει ακόμη εκταμιευθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Η πάγια πρακτική θέλει τις κρατικές επιχορηγήσεις να δίνονται στο τέλος κάθε Φεβρουαρίου, όμως φθάσαμε στον Ιούλιο και ακόμη τα κόμματα δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ, κάτι που δυσχεραίνει την οικονομική τους επιβίωση.

Διαβάστε περισσότερα: tovima.gr

Αποζημίωση… αν δεν σαλπάρει στην ώρα του το πλοίο;


Ο επιβάτης δικαιούται αποζημίωση όταν καθυστερεί ή ματαιώνεται η αναχώρηση του πλοίου ή του λεωφορείου. Ακούγεται αυτονόητο, αλλά νομοθετείται μόλις τώρα στην ΕΕ, μετά από μία απόφαση- σταθμό του Ευρ. Δικαστηρίου το 2007

Αυτήν την εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ενέκρινε μία νέα οδηγία, η οποία προβλέπει αποζημίωση για τον επιβάτη όταν ακυρώνεται ή καθυστερεί πάνω από 90 λεπτά ένα τακτικό δρομολόγιο πλοίου. Εάν μάλιστα αναγκαστεί να διανυκτερεύσει στο λιμάνι, μπορεί να αξιώσει σχετική αποζημίωση έως 80 € την ημέρα και για τρεις συνεχείς μέρες.

H συνέχεια >> dw-world.de